ISTQB Foundation Level Online Sınav & Sınava Hazırlanma Sürecim
Selamlar herkese :) 10 Aralık 2020 itibari ile ISTQB Foundation Level Uluslarası Sertifikalı Test Uzmanı olma hakkına sahip olmuş biri olarak sınav deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Pandemi nedeniyle 2020 fiziki ISTQB sertifika sınavları ertelenmeye ve online sürece evrilmeye başladı. 2020 Ağustos ayı itibariyle de sınavlar online gerçekleştirilmektedir. Bu yeni süreç ile sınava hazırlanan birçok kişide -bende de olduğu gibi- bizleri nelerin beklediğini bilememe durumu meydana geliyor. Sınava hazırlanan birçok arkadaşımdan “Online sınav süreci nasıl?”, “Sınava nasıl hazırlandın?”, “Sınav sonrası başarısızlık durumunda nasıl bir süreç ile karşılaştın?” gibi benzer yapıdaki soruları alınca daha fazla kişiye hitap edebilirim ve kafalardaki soru işaretlerini biraz olsun azaltabilirim umuduyla bu süreçteki deneyimimi paylaşmak istedim :)
ISTQB Foundation Level Online Sınav Süreci
Turkish Testing Board sitesinden ilgili bilgilerinizi ve sınav türünüzü seçerek kayıt sürecini başlatmış oluyorsunuz. Kayıt olurken belirtmiş olduğunuz mail adresi üzerinden sizinle iletişime geçiliyor. Sınavlar haftaiçi ve saat 09.00–18.00 aralığında birer saatlik olacak şekilde planlanmaktadır ve sizlerin belirtmiş olduğu tarih aralığında bu bilgi paylaşılmaktadır. Ben 1 haftalık tarih aralığı belirtmiştim ve o tarih aralığındaki saat bazlı doluluk boşluk durumu iletilerek, tamamen sizin belirleceğiniz bir tarihte sınav tarihi belirlenmiş oluyor. Sınav tarihinin öncesinde, sınav ücretinin yatırılması ve mail üzerinden sizlere iletilen Sınav Başvuru Formu ve Sınav Sözleşmesini iletmeniz gerekmektedir.
*Sertifika Başvuru Formunda, tercih edilen sınav dili olarak Türkçe ve İngilizce olacak şekilde 2 seçenek sunuluyor. Dili Türkçe seçmeniz durumunda, sınavda sorular hem Türkçe hem de İngilizce olarak kitapçıkça yer almaktadır.
Online süreç için ilgili kuruma sormuş olduğum soruların özet şekli şu şekildedir;
Sınava maksimum sayıda herhangi bir giriş kriteri var mıdır, varsa bu kriterin belirli bir zaman aralığı mevcut mudur? (Örneğin sınava yalnızca 3 kere girilebilir ve ayda yalnızca 1 kere girilebilir gibi) → Sınava maksimum giriş gibi bir kriter mevcut değil. İlk sınavda başarısız olunması durumunda ikinci ve sonraki sınavlar için zaman kısıtlaması bulunmamakta ancak 4.katılım itibariyle sınavın Türkçe dil seçeneği bulunmayıp sadece İngilizce kitapçık üzerinden sınav uygulanmaktadır. Ayrıca ilk sınavdan sonra aynı sınav türündeki tüm sınav katılım ücretlerinde %50'lik bir indirim uygulanmaktadır.
Tarih planlamasının sonrasında Mettl Tests eklenti linki içeren mail gelmektedir. Bu mail bilgisayarınızın teknik alt yapısını kontrol etmeniz için bir test linki olup sınav öncesinde mutlaka o linki çalıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca bu mail içerisinde Başlat butonu ile sınav tarih ve saati içeren bir buton yer almaktadır. Buton, sadece sınava giriş anında aktif olan bir sayfaya yönlendirmektedir. -Öncesinde kontrol amaçlı butonu kontrol ettiğinizde boş bir sayfanın geliyor olması sizleri endişelendirmesin. Bence bir testçi olarak birçok kişi o butonu kontrol etmiştir :)-
Sınava girerken kimlik veya ehliyetinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sınava giriş sırasında bilgilerinizi doldurmanız, sistemde kendi fotoğrafınızı ve kimliğinizin fotoğrafını çekmeniz gerekmektedir. Bu işlemler bireysel bilgisayarlarınız içerisinde yer alan görseller üzerinden değil, sistemin kendi içerisinde sıralı bir şekilde anlık olarak yürütülmektedir.
Sınav başlangıcında karşınızda görevli bir eğitmen yer almaktadır. O sizi görüp duyabiliyor ancak siz onu görüp duyamıyorsunuz, chat sistemi üzerinden iletişim sağlıyorsunuz. Sınav başlangıcında sınavı durdurarak sizden 360 derece olacak şekilde etrafınızı göstermenizi istemekte. Fiziki sınavlarda geçerli olan sınav süresi, soru sayısı ve geçme oranı online sınavlarda da geçerlidir.
Sınava Hazırlanma Sürecim
Bu konuda çok fazla soru aldım. Sınava hazırlanma süreci, bence kişiden kişiye göre değişmekte ve herkes kendi çalışma sistemine göre durumu şekillendirmelidir diye düşünüyorum ama bir bakış açısı/fikir olması açısından, kendi çalışma sürecimi sizlerle paylaşıyorum;
Turkish Testing Board sayfasında yer alan Foundation Level Syllabus 2018 pdf dökümanını rehber edinerek çalışmamı sürdürdüm. Site üzerinde ayrıca bu dökümanının Türkçe kaynağı da bulunmaktadır. Döküman içerisinde yer alan başlıkları, ayrıca farklı kaynaklardan da yorumlayabilmek ve daha farklı fikirleri de gözlemleyebilmek için makaleler okudum. İlgili konuların yer yer videolarını izleyerek -özellikle coverage konularında- konuların notlarını alarak çalıştım. Sınav için örnek soruları içeren mock test sınavlarını çözerek eksik gördüğüm konular üzerinde iyileştirmeler sağlayarak hazırlandım. “Herhangi bir kursa katıldınız mı, eğitim veren kurumlara başvurdunuz mu?” gibi sorular da soruldu ancak ben bireysel çalışmamla ilerlettim süreci.
L.Koray Yitmen’in “Yazılım Testi — İş Analizi — Kullanılabilirlik” kitabını okudum. Keyifli ve güzel bir anlatıma sahip kitap, sizlere de önerebilirim. ISTQB sınav konularında yer alan konulara değinerek akıcı ve hayattan örneklerle güzel bir bakış açısı sunuyor.
Başarısızlık Sonrası Gelen Başarı
Durum sanırım tam olarak bu başlık ile özetlenebilir :) “Sertifika almak için gereken 26 doğru cevap (%65 başarı) limitinin altında kalmış bulunmaktasınız.” maili ile anladım ki ilk sınavda başarı sağlayamadım. Sınav birçok ülkede gerçekleştiği ve ortak bir havuzdan yürütüldüğü için sizlerle sınav soruları paylaşılmıyor ancak sorulardaki başarı oranlarınızla birlikte sınavınızın detaylı analizini içeren bir döküman paylaşılıyor. Analizin detaylı ve tekrar hazırlanmada yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Hem seviyeler üzerinden hem de konular üzerinden % kaçlık başarı elde ettiğinizin bilgisi yer alıyor. Sınava tekrar hazırlanırken hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiği noktasında güzel bir destek sunduğunu düşünüyorum.
İkinci sınav için ilk sınav başvurusunda olduğu gibi Turkish Testing Board üzerinden “Sınava ilk kez mi katılıyorsunuz?” soruna “Hayır daha önce bu sınava katıldım.” seçeneğini seçtiğinizde ekranda: *Sınava 1’den fazla katılımlarda farklı ücret uygulanmaktadır. Daha önce sınava katıldıysanız info@turkishtestingboard.org adresine mail iletiniz. mesajı ile tekrar aynı döngüye girerek kayıt işlemlerinizi yürütebilirsiniz.
Sertifikanız size ulaştığında büyük bir mutluluk ve gurur ile kargoyu açmanın tarifi çok eşsiz olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Turkish Testing Board tarafından sizlere ISTQB’nin sitesinde, sertifika kazananlar bölümüne isminizin eklenmesi için ayrı bir mail daha iletilmektedir. Bu tamamen kişinin kendi kararına bırakılmış olup Dünyadaki tüm ISTQB Sertifikası edinen kişiler arasında isminizin yer almasını sağlayabilmeniz için güzel bir seçenek oluşturmaktadır :)
Endişe etmenizi gerektirecek bir sınav değil, gönül rahatlığıyla bunu söyleyebilirim. Mesleğim açısından birçok kazanım, teknik bilgi ve bakış açısı elde ettiğimi düşünüyorum. Bu kazanımı sertifika ile taçlandırmak da ayrıca bir mutluluk :)
Şimdiden bu sürece hazırlanan ya da hazırlanmak üzere olan tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim. Bu yazıda buluşmuş olursak ve size bir yararı olursa ne mutlu bana :) Sorularınız olması durumunda benimle iletişime geçebilirsiniz.